Opas kissanpennun hoitoon

Opas kissanpennun hoitoon

Onko kotiisi saapumassa uusi perheenjäsen?

Se onkin jännittävää ja ihanaa aikaa. Malttamaton odotus, milloin saa kääriä tuon uuden ystävän syleilyyn ja valloittaa hänen sydämensä puolellesi kyltymättömällä rakkaudella.

Ennen kissanpennun kotiutumista, tulisi kuitenkin varmistaa, että hänelle on kaikki tarvittava valmiina. Mitä paremmin olet valmistautunut, sitä helpommin yhteiselonne voi alkaa.

Kirjoitin viime kuussa artikkelin oikeanlaisen hiekkalaatikon valinnasta.

Tästä onkin hyvä aloittaa, ja hoitaa pienokaisen vessa-asiat kuntoon. Mutta mitä muuta kissasi tarvitsee elämänkaarensa alussa?

Kissanpennun hankkiminen

Heti alkuun haluan painottaa, kuinka paljon kissoja tässä maapallolla tepastelee.

Liian paljon on yksinäisiä, jotka ovat hyvää kotia vailla. Osa pääsee hyvän eläinsuojeluyhdistyksen hoiviin, kun taas osa jää kodittomaksi…

…Tästä syystä, liian moni joutuukin kohtaamaan kohtalonsa aivan liian nuorena.

Antamalla uuden ja rakastavan kodin sellaiselle kissalle, joka on joutunut elämään vuosia rajatussa tilassa, hyvin rajallisilla virikkeillä, teet oikean eläinsuojeluteon.

Voit siis aloittaa uuden perheenjäsenesi valinnan esim. tarkastamalla eläinsuojeluyhdistysten tarjonnan.

Mikäli haaveissasi on rotukissa, varmista että hän saapuu luoksesi luotettavalta kasvattajalta, joka noudattaa eettisiä säännöksiä kissojen kasvattamisessa.

Älä koskaan tue pentutehtailua.

Pentutehtaaksi luokitellaan paikka, jossa pentuja tuotetaan ala-arvoisissa olosuhteissa, vain jotta omistaja voi hyötyä siitä taloudellisesti. Yleensä pentutehtailun kynsissä ovat rotukissat, tai eri kissarotujen risteytykset.

Tällaisissa paikoissa hygienia on todella heikko, ja suuren kissatiheyden johdosta, sairaudet leviävät kissojen keskuudessa.

Kyseenalaista heti, mikäli myyjä tarjoutuu tuomaan sinulle pennun kotiin asti, et pääse näkemään pennun kasvuolosuhteita, tai erityisesti jos myyjä painostaa sinua pennun ottamiseen.

Näistä havainnoista voi tehdä aina ilmoituksen eläinsuojeluviranomaisille, tai vapaaehtoiselle eläinsuojeluneuvojalle.

Varmista kissanikä ennen sen luovutusta. Kissanpennun luovutusikä on kolme kuukautta. Huolehdi myös, että pennullasi on kaikki tarvittavat rokotteet kunnossa.

Kissan perusoikeuksiin kuuluvat asianmukaiset rokotukset, loishäädöt sekä tunnusmerkintä. Vaikka kyseessä olisikin sisätiloissa elelevä kissa, tulee hänen myös saada säännölliset rokotukset. 

Mikäli haluat sterilisoida, tai kastroida kissasi, sen voi hoitaa jo pentuiässä...

...Leikkausta suositellaankin mahdollisimman nuorena, sillä pentu toipuu leikkauksesta nopeammin kuin aikuinen.

Kun sinun perheeseesi sopiva kullannuppu on löytynyt, kannattaa sinun miettiä oletko hankkimassa pennun yksin, vai kenties lajitoverin kanssa.

Parhaiten juttuun tulevat samasta perheestä olevat sisarukset, tai sitten emo ja pentu.

Vältä kuitenkin suurien kissalaumojen hankkimista, sillä kissa on reviirieläin ja se voi stressaantua liian suuressa seurueessa.

Mikäli olet tuomassa pentua jo sinulla ennestään olevien kissojen seuraan, anna heille kaikille aikaa tottua toisiinsa. Varovaisesti ja vähitellen voit aloittaa heidän tutustumisensa ja ystävystymisen.

Muista jakaa huomiota kaikille tasapuolisesti, huolehtia jokaiselle omat hiekkalaatikot, ruokailuastiat, riittävästi elintilaa, sekä paljon virikkeitä.

Pieni muistilista, mitä uusi kissasi tarvitsee:

 • riittävän iso hiekkalaatikko, näitäkin mielellään kaksi per kissa
 • ruokakuppeja, kuiva- ja märkäruoalle omat ja erillinen vesiastia
 • tukeva ja korkea raapimapuu
 • kissallesi mieleinen harja
 • paljon virikkeitä ja erilaisia leluja
 • tilava kuljetuskoppa, sekä valjaat ja talutin mahdollista ulkoilua varten
 • pienestä ensiapupakkauksesta ei myöskään ole mitään haittaa

Kuinka aloittaa kissanpennun ruokinta?

Älä anna uuden perheenjäsenesi koon hämätä. Vaikka pentu on vasta kasvamisvaiheessa ja kehittymässä maailman mahtavimmaksi kissaksi, on sillä ruokahalu jo sen mukainen...

...On siis hyvä aloittaa ruokkiminen pienillä annoksilla, säännöllisesti useamman kerran päivässä.

Tätä kannattaa jatkaa aina siihen asti, kun pentusi on n. 4kk:n ikäinen. Siitä eteenpäin, voit hieman suurentaa annoksia, ja vähentää antamisväliä. Pikkuhiljaa alkaa totuttelu aikuisten kissojen ruokarytmiin.

Kun pentusi kasvaa, ja 7kk:n virstanpylväs on saavutettu, voitkin alkaa jakamaan märkäruoka-aterian kahdesti päivässä. Toinen ateria on hyvä aamupala, ja toinen iltapalaksi.

Tässäkään ei ole yhtä oikeaa tapaa, vaan voit jaotella myös päivittäisen märkäruoka-aterian kolmeen osaan…

…Varsinkin jos kuivaruoka ei meinaa ottaa maistuakseen. Kissalle on kuitenkin tärkeää säilyttää useampien pienten annosten saanti, myös pentuvaiheen jälkeen.

Emonmaidon jälkeen, pentu alkaa totuttelemaan uuteen ruokamuotoon, ja onkin hyvä testailla erilaisia aterioita.

Totuttelu erilaisiin märkä- sekä kuivaruokiin kannattaa aloittaa jo pentuna. Aikuisiällä on sitten helpompaa, jos totuttua ruokavaliota joutuu muokkaamaan, esim. sairastumisen takia.

Ruokien testailu kannattaa kuitenkin tehdä vähitellen, jotta kissan elimistö tottuu vaihteluun.

Oikeanlainen ruoka-annos löytyy myös vain kokeilemalla, ja pakkauksissa mainitut annoskoot ovat vain suuntaa antavia.

Jokainen kissa on omanlainen yksilö!

Kaupoissa on tänä päivänä runsas valikoima erilaisista ruoista, jotka ovat nimenomaan räätälöity pentukissoille sopiviksi.

Kaikkiin kissanruokiin on yleensä merkitty selkeästi heti pakkauksen etuosaan, minkä ikäisille kissoille ruoka on tarkoitettu.

Penturuokaa valittaessa, varmista että ruoka sisältää kissasi kasvun kannalta äärimmäisen tärkeää proteiinia. Luiden ja hampaiden vahvistukseen taas tarvitaan kalsiumia, magnesiumia, fosforia, sinkkiä ja rautaa.

Useimmat täysravinto penturuoat sisältävät myös ekstramäärän C- ja E- vitamiineja, jota vahvistavat pentusi luontaista vastustuskykyä.

Kissasi ensimmäiset kuusi kuukautta on tärkeää aikaa hänen elämässään, sillä tuona aikana voi kissa saavuttaa jopa yli 70 % aikuispainostaan.

Huolehdi siis, että pentusi saa laadukasta ja ravintorikasta ruokaa!

Kumpi parempi, kuiva- vai märkäruoka?

Kun kyseessä on perusterve uusi pienokainen, voit huoletta tarjota hänelle sekä kuiva- että märkäruokaa...

...Mikäli tarjoat molempia ruokia kissallesi, tarkista kissasi päivittäinen energiansaanti, ja vähennä märkäruoan annostusta suhteessa antamaasi kuivaruokaan.

Kissan liikaruokintaa tulee välttää, sillä ylipaino voi olla kissasi terveydelle vaarallista.

Kuivaruokaa ei tulisi olla jatkuvasti kissasi saatavilla, ja sen kaverina veden saamisen tarve korostuu entisestään. Märkäruoassa yleensä on hyvin nestettä mukana, mutta vettä on tärkeää tarjoilla myös tämän ruokakupin läheisyydessä.

Kurkkaa tästä vinkki erinomaisesta pentukissoille räätälöidystä kuivaruoasta.

Tähän väliin voisin suositella myös paria Bozitan märkäruokaa, jotka maistuvat erinomaisesti myös hieman nirsommalle pennulle. Bozitan märkäruoat ovat täysravintoa, joten pentusi saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet ateriallaan.

Kurkkaa tästä suosittelemani kanaa ja possua sisältävä maukas ateria.

Toinen hyvä vaihtoehto on kananpalat kastikkeessa -ateria, joka soveltuu mainiosti sekä pennulle, että myös kantavalle ja imettävälle emolle.

Jos haluat tarjota pennullesi todellisen tervetuloatoivotuksen kotiin maukkaalla herkulla, tutustu ihanaan Feline Portaan. Nämä ovat täydennysravintoa, joten siihen ei ole lisätty kaikkia vitamiineja, mitä taas täysravinnossa on…

…Voit silti huoletta tarjota myös tämän aterian aina silloin tällöin täysravinto märkäruoan tilalla.  

Pennun irtaantuessa emonsa maidosta, se ei sitä jatkossa enää tarvitse. Paras juoma on puhdas ja raikas vesi.

Mikäli alkuun tuntuu hankalalta saada pentusi juomaan, kokeile eri paikkoja vesiastialle, erilaista astiaa, tai voit sijoittaa useamman vesipisteen kotiisi.

Kaupoissa myytävät kissanmaidot ovat herkkua, ei kissasi tarvitsemaa nestettä!

Penturuokaa tulisi syöttää kissallesi siihen asti, kunnes on juhlittu hänen 1-vuotis syntymäpäiviään. Tämän jälkeen voit siirtyä aikuisen kissan ruokintaan, josta löydät artikkelin täältä.

Syntymäpäiväjuhlista puheenollen, Dreamies valmistaa mehukkaita, ja vähäkalorisia herkkuja. Nämä soveltuvat niin aikuisille kissoille, kuin myös pennuille.

Lopuksi pieni yhteenveto vielä:

 • varmista riittävä proteiinin saanti, sekä kaikki tarvittavat ravintoaineet
 • tarjoa ruoka pieninä annoksia, säännöllisesti useamman kerran päivässä aina 7kk:n ikään asti
 • penturuokaa voit syöttää aina 1-vuotiaaksi asti
 • täydennysravinto on ”herkku”, jota voit antaa silloin tällöin täysravinto märkäruoan tilalla
 • varmista aina raikkaan ja puhtaan veden saanti kissallesi

Herätä kissasi luonnollinen metsästysvietti!

Viimeisenä, vaan ei suinkaan vähäisimpänä, muista huolehtia kissasi aktiviteeteistä.

Tylsistymisen sattuessa, voi se aiheuttaa stressiä, ja jopa tihentyneitä käyntejä ruokakupilla. Tunnustan heti, että näinhän se käy myös monesti itsellä…

…Ei ole tekemistä, joten käydään katsomassa, onko jääkaappiin ilmestynyt taikaiskusta jotain syötävää. Me molemmat tiedämme, mihin tämä useamman kerran päivässä jääkaapilla käynti johtaa, vai mitä?

Kissa on luonteeltaan saalistaja, eikä sille luonnon helmassa kukaan ole tarjoilemassa ruokaa valmiiksi kulhossa. Se ei tietenkään haittaa, ja kissa saakin erinomaista mielihyvää saalistaessaan oman aterian.

Kotioloissa voit helposti tarjota metsästysleikkejä uudelle tulokkaalle erilaisilla leluilla ja kepin päässä olevasta narusta roikkuvalla hiirellä, pallolla, mitä ikinä keksitkään.

Voit myös piilottaa herkkuja kotiisi esim. jonkun aktiivisuuslelun avulla. Siinä sitä vasta touhua riittääkin, kun pääsee aarrejahtiin!

Vinkki, luonnollisen metsästysvietin herättäjäksi on monessa kodissa löydetty ratkaisu tästä.

Tukeva, ja korkea kiipeilypuu on myös hyvä hankinta kissakotiin...

...Siinä riittää kissallesi touhuttavaa, vähän voi ohimennen teroitella kynsiään puuta vasten, ja lopuksi kiivetä korkeuksiin tarkkailemaan mitä isäntäväki oikein puuhailee.

Onnea uuden perheenjäsenen hankintaan! Olen varma, että pystyt tarjoamaan jollekin onnekkaalle kissalle maailman parhaimman kodin. 💛

Keväisin terkuin,

KissaTarvikkeen tiimi/Salla

Takaisin blogiin