Mistä johtuu, kun kissa pissaa väärään paikkaan?

Mistä johtuu, kun kissa pissaa väärään paikkaan?

Kissa on kaikin puolin helppohoitoinen ja siisti lemmikki.

Useat ovat reippaita oman tien kulkijoita, ja aika ajoin nöyrtyvät osoittamaan hellyyttä ja kiitollisuutta isäntäväelleen. Varsinkin, kun ruokakulho on täytetty ja hiekkalaatikko siivottu.

Suurin osa sohvalla loikoilevista kotitiikereistä ovatkin erittäin kiintyneitä heidän huoltajiinsa. Hellyyttä tulee näytettyä pääpuskuilla, syliin kiipeilyillä, sekä hennoilla kissasuukoilla poskelle...

...Eteen voi kuitenkin tulla päivä, kun kissasi tarpeet eivät osu sille osoitettuun paikkaan.

Ensimmäisenä monelle herää varmasti kysymys, tässäkö tämä hyvin alkanut rakkaustarina oli.

Tuliko tehtyä jotain väärin mistä uljas perheenjäsen on hermostunut?

Kuten jo aiemmin olen kirjottanut hiekkalaatikon valintaa koskevassa artikkelissa, kissa ei koskaan tee tarpeitaan väärään paikkaan kostoksi.

Hermostuminen ei siis tässä tilanteessa auta, ja usko pois, tilanne on äärimmäisen nöyryyttävä ja häpeällinen kissallesi jo valmiiksi.

Kissasi voi myös alkaa pelkäämään sinua, koska ei osaa yhdistää sinun hermostumistasi väärään paikkaan tehtyjen tarpeiden aiheuttamaksi.

Kissoilla esiintyvät virtsatievaivat ovat hyvin yleisiä, ja näiden mahdollisuus tulee selvittää eläinlääkärikäynnillä.

Aina väärään paikkaan pissaaminen ei johdu sairaudesta, vaan syy voi löytyä jostain aivan muualta, helposti korjattavasta asiasta.

Onko käytössä oikeanlainen kissanhiekka? 

Kissat oppivat sisäsiisteiksi jo ihan pentuna. Heti ensiaskeleensa otettua, hakeutuvat he ottamaan rakkaasta emostaan mallia, kuinka täällä maailmassa pärjätään.

Emo opettaa pentunsa käymään tarpeillaan sille tarkoitetussa paikassa, eli hiekkalaatikolla. Pennun saavuttaessa oikean luovutusiän (3kk), sujuu laatikkoon tarpeiden teko jo kuin vanhalla tekijällä.

Laatikolla käytetyn hiekan rakenne on hyvin tärkeää, varsinkin tässä opetteluvaiheessa.

Seuraa kissasi reaktioita, sekä tarpeiden tekoa. Mikäli laatikon käyttö sujuu ongelmitta valitsemallasi hiekalla, älä lähde vaihtamaan sitä kesken opettelun.

Ensimmäinen vaarakohta tulee nimittäin tässä.

Mikäli hyväksi todettu hiekka vedetään pois tassujen alta, ja tilalle vaihdetaan esim. isompi rakenteinen, eri materiaalista valmistettu hiekka, tuntuu se pahalta tassujen alla ja vie turvallisuuden tunteen pois laatikkohetkiltä…

…Seurauksena voi olla uuden paikan etsiminen tarpeiden teolle.

Kissat ovat yksilöitä, eikä yhtä oikeaa hiekkaa löydy kaikille. Oikeanlainen hiekka löytyy vain kokeilemalla ja kuuntelemalla kissasi mielipidettä asiasta.

Mikäli haluat vaihtaa kissanhiekkalaatua toiseen, aloita se varovasti.

Voit sekoittaa uutta hiekkaa vanhan hiekan sekaan, ja pikkuhiljaa lisätä uuden hiekan määrää, vanhan vähentyessä. 

Tällöin kissallasi on aikaa totutella uuteen, eikä hiekan vaihto tule täytenä shokkina hetkellä, jolloin sitä ei todellakaan kaivata.

Kun oikea hiekka on löydetty, on tärkeää huolehtia sen riittävyydestä, säännöllisestä vaihdosta, ja laatikon siisteydestä.

Hiekkaa tulisi olla laatikossa reilu kerros, jotta kissasi on helppo kaivaa sitä, ja peitellä jätöksensä...

...Tarpeensa tehtyään, tulee sinun vuorosi jälleen astua palvelijan rooliin. Laatikko tulisi siivota jätöksistä mahdollisimman pian, ja päivittäin.

Voit tarpeen mukaan lisätä hiekkaa, jätösten siivoamisen jälkeen. Riippuen hiekkamerkistä, tulee hiekka myös vaihtaa kokonaan 2–4 viikon välein.

Samalla laatikolle olisi hyvä tehdä perusteellinen puhdistus, esimerkiksi tällä luonnollisella ja tehokkaalla siivoussuihkeella.

Soveltuvatko hiekkalaatikot kissasi tarpeisiin?

Joskus ongelma voi myös piillä itse laatikossa, tai oikeastaan niiden määrässä ja sijoituksessa.

Varmista heti alkuun, että kissallasi on vähintään kaksi hiekkalaatikkoa, sijoitettuna eri paikkoihin.

Useimmat kissat suosivat suuria, korkeareunaisia avomallin vessoja, sillä ne takaavat turvallisuuden tunteen...

...Kissallasi on suora näköyhteys ympärilleen, tarpeen mukaan pakotie valmiiksi katsottuna, ja näin ollen se voi rauhallisin mielin keskittyä olennaiseen.

Tämä ei kuitenkaan päde kaikkiin, ja myös kannellisille vessoille löytyy käyttäjiä.

Mikäli kissasi käyttämä vessa on suljettu malli, huolehdi erityisesti sen siisteydestä.

Pitkään hiekassa seisoneet jätökset aiheuttavat vessan sisällä myös melkoisen hajuhaitan, mistä taas kissasi ei ilahdu. Kuvittele itsesi siivottomaan bajamajaan ja ymmärrät varmasti mistä on kyse.

Tarpeiden teolle voi löytyä myös mieluisampi paikka, mikäli laatikot ovat sijoitettu väärin. Kissalle on tärkeää tuntea rauha ja turvallisuus silloin kun luonto kutsuu, ja kaikki mahdolliset häiriötekijät olisi hyvä poistaa ympäriltä.

Rauhallinen, meluton paikka, suora näköyhteys ovelle, kauas ikkunoista, ja omasta ruokailu -sekä lepopaikasta. Siellä mieli lepää ja kissasi voi turvallisin mielin suorittaa tehtävänsä.

Vanhat tavat uusien kissojen joukossa

Uuden perheenjäsenen saapuessa talouteen, missä on jo ennestään kissoja, voi aiheuttaa stressiä kaikille osapuolille.

Sinun olisi heti alkuun hyvä järjestää uudelle tulokkaalle oma henkilökohtainen tila, ja mielellään kokonaan oma huone missä saisi tutustua rauhassa uuteen kotiinsa.

Toisten kissojen hajut voivat tuntua alkuun vieraalta, ja jopa pelottavalta.

Anna kissoillesi aikaa tutustua toisiinsa, totuttamalla ne hiljalleen toistensa tuoksuihin ja missä jokaisen oma henkilökohtainen reviiri kulkee.

Voit alkuun esitellä uudelle perheenjäsenelle esim. jotain toisen kissan lelua, tai vilttiä, josta hän voi tutkia uuden ystävänsä tuoksuja omassa rauhassa…

…Ja vastalahjaksi tarjota jo ennestään sohvallasi lepäilevälle kissalle uuden tulokkaan hajuja jonkun pehmeän kankaan avulla.

Leikattu kissa ei yleensä koe tarvetta merkata reviiriään.

Näissäkin kuitenkin on poikkeuksia, ja erityisesti kollikissojen keskuudessa. Mikäli leikkaaminen on suoritettu hieman myöhäisemmässä vaiheessa, on reviirin merkkailusta voinut kehittyä jo tapa kissalle.

Toinen hieman ikävämpi opittu tapa voi olla myös tarpeiden teko alun perinkin vääriin paikkoihin. Joskus pentuvaiheessa laatikolla käynti on jäänyt oppimatta, ja tällöin paikaksi ovat valikoituneet vaatemytyt ja huonekalut…

…Älä kuitenkaan heitä toivoa menemään vielä tässä vaiheessa.

Vaikka toisin yleensä väitetään, myös kissa voi oppia uusille tavoille.

Kissa ei reagoi koiran tavalla ihmisen antamiin kohteliaisuuksiin tai nuhteisiin, mutta palkintojen päälle sekin ymmärtää. Voit aloittaa kissasi opettamisen hiekkalaatikolle perinteisellä palkitsemismenetelmällä.

Aina kun pissi osuu laatikkoon, osoita kissallesi ekstramäärä hellyyttä ja silityksiä, ylimääräinen leikkihetki ja vaikka joku makoisa herkku. (Näillä herkuilla on moni tuttu kissa oppinut tempun jos toisenkin.)

Näin ollen kissa ymmärtää heti, että nyt tuli tehtyä oikein, ja tätä menoa kannattaa jatkaa herkkujen toivossa!

Väärään paikkaan pissaaminen voi olla kissan reaktio stressaaviin tilanteisiin, ja näitä useasti syntyykin uuteen perheeseen tullessa.

Ongelma kuitenkin ratkeaa rauhallisesti edeten ajan kanssa, ja apua voi saada myös esim. feromoniliuoksesta -tai suihkeesta. Feliway on useasti käytetty ja toimiva tuote kissaperheissä.

Vahingon sattuessa, paikka tulee pestä huolellisesti, jottei vanhan pissan haju jää houkuttelemaan kissaasi toistamaan tekoaan.

Myös tähän siivoustarkoitukseen soveltuu erinomaisesti etikkapohjainen siivoussuihke, joka poistaa hyvin epämiellyttäviä hajuja ja tahroja.

Milloin on aika lähteä lääkäriin?

Eläinlääkäri reissu on edessä, mikäli kaikki edellä mainitut kohdat ovat kunnossa, eikä ongelma ota korjaantuakseen.

Hiekkalaatikot ovat priimakunnossa, oikein sijoitettu ja kissa näyttäisi tulevan toimeen mahdollisten muiden kissojen kanssa. Yksi kohta mikä kannattaa vielä tarkistaa on, että kissallasi on tarpeeksi virikkeitä.

Muista, että kissa on aktiivinen saalistaja luonteeltaan, joten pelkkä pehmeä sohva ei riitä sen viihtymiseksi. Tylsistyminen voi aiheuttaa ongelmakäyttäytymistä tarpeiden teon kanssa ja ylipainoa.

Erilaiset tasot, kiipeilypuut ja lelut tarjoavat jo mainiosti viihdykettä, isäntäväen kanssa yhteisiä leikkihetkiä unohtamatta.

Jos pissaaminen jatkuu edelleen vääriin paikkoihin, hiekkalaatikolla käynnit vähenevät ja hiekkapaakut pienentyvät, on syytä toimia ja hakeutua eläinlääkärin luokse.

Virtsatiesairaudet ovat kissalle äärimmäisen kipeitä ja tukalia, ja voivat pahimmillaan olla myös hengenvaarallisia. Kissat eivät helposti tuo esille kärsimystään, joten se vaatii hieman erityistarkkailua sinun puoleltasi.

Kukaan ei myöskään kiellä sinua ottamasta heti eläinlääkäriin yhteyttä, mikäli huoli herää kissasi käyttäytymisestä.

Mieluummin olet liian varovainen kuin välinpitämätön! 💛

Iloista vappua toivottelee, 

KissaTarvikkeen tiimi/Salla

Takaisin blogiin